Η Συγκρότηση του Δικτύου

Η Συγκρότηση
του Δικτύου

Το Δίκτυο Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησε από την πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) να συσταθεί ένα αυτοδιαχειριζόμενο δίκτυο για τους φορείς που έχουν ενεργή δράση και διαχειρίζονται αγαθά της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ΔΙΝΕΠΟΚ, έχοντας πολύχρονη συνεργασία με τους φορείς που είχαν δηλώσει ενδιαφέρον να εγγράψουν στο Εθνικό Ευρετήριο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή στο Εθνικό Ευρετήριο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εξέφρασε σε ένα δημόσιο διάλογο, το φθινόπωρο του 2022, μια ανάγκη η οποία διαφαινόταν να μεγεθύνεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό καλλιέργησε την ιδέα της δημιουργίας ενός αυτοδιαχειριζόμενου δικτύου με σκοπό να ενισχυθεί η πολιτική των συνεργασιών και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η συγκρότηση αυτού του Δικτύου ανακοινώθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση των φορέων το Νοέμβριο του 2023 που υλοποιήθηκε με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

1. Σκοπός

Η λειτουργία του Δικτύου σκοπεύει στην επικοινωνία των φορέων και στην ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης  της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών, στη μελέτη του λαϊκού πολιτισμού με σύγχρονα εργαλεία και στην από τα κάτω διαμόρφωση πολιτικών και συνεργασιών με δημόσιους φορείς.

2. Βασικοί Στόχοι

Η υλοποίηση των στόχων του Δικτύου θεμελιώνεται σε τρεις άξονες:

  1. Στη συνεχή επικοινωνία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livingheritage.net.gr
    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει σταδιακά τις εξής δυνατότητες:
  • Καταγραφή των μελών και του έργου τους.
  • Λειτουργία με χαρακτήρα αποθετηρίου που θα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το σχεδιασμό περαιτέρω πολιτικών για την προστασία και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της ζωντανής παράδοσης του λαϊκού πολιτισμού μας.
  • Διαδραστική επικοινωνία μεταξύ των μελών για ανάδειξη έργων, αναζήτηση σχετικών πληροφοριών, προώθηση ανοιχτών προσκλήσεων για συνεργασίες κα.
  • Εκπαιδευτικές δυνατότητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και καθοδήγηση για την εξεύρεση πόρων/χρηματοδοτικών ευκαιριών.
  1. Στη ετήσια επικοινωνία κατά τη διάρκεια μιας δια ζώσης συνάντησης στην οποία θα παρουσιάζεται το έργο των φορέων για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και θα προωθείται ο διάλογος για επίκαιρα σχετικά ζητήματα.

  2. Στην επιδίωξη και προώθηση έργων για την ενίσχυση της φέρουσας ικανότητας σε όλα τα μέλη του και την εξεύρεση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Εταίροι / Partners

  

Scroll to Top