Δηώ
Επικοινωνία Ανθρωπιστικών Ιδεών
Αντικείμενο Ενδιαφέροντος
Επιτελεστικές τέχνες.
Δράσεις ευαισθητοποίησης/ανάδειξης.
Η μουσική ομάδα «Παραπεταμένοι» ασχολείται με την διατήρηση και την διάδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού από την ίδρυση της, το 1999. Κοινός τόπος η αγάπη για το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι γενικότερα. Παρακολουθώντας, στο μέτρο του δυνατού, τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα πιστεύουμε ότι η γλώσσα της μουσικής είναι ενιαία και δεν γνωρίζει φραγμούς και τεχνητά εμπόδια, φτάνει να παράγεται με συνέπεια και ήθος. Η μουσική ομάδα είναι εξαμελής, αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς και υποστηρίζεται κατά περίπτωση από συνεργάτες ηθοποιούς, φωτιστές, τραγουδιστές/τριες κλπ. Προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε και την αγάπη μας για το ρεμπέτικο να αναπαράγουμε τις πρωτότυπες εκτελέσεις των δημιουργών του, χωρίς μιμητισμούς και υπερβολές, χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά μας μέσα, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται. Μελετάμε τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που τροφοδότησαν την ανάπτυξη του. Διατηρούμε και μεταδίδουμε στους νεότερους την αγάπη μας γι’ αυτό το μουσικό είδος καθώς και το ήθος και το ύφος αυτού του μουσικού ιδιώματος.
Το μουσικό σχήμα των «Παραπεταμένων» συνέβαλε σημαντικά μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές στη δημιουργία και διαμόρφωση του σχετικού φακέλου υποβολής στην UNESCO. Το Διεθνές σεμινάριο της Σκύρου είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της UNESCΟ σχετικά με την αναγνώριση του ρεμπέτικου στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κύριες Δράσεις/Στόχοι
- Μουσικο-θεατρικές παραστάσεις σε σενάριο, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Γιώργου Μακρή και μουσική επιμέλεια, διασκευές και διδασκαλία του Σπύρου Γκούμα. Η ομάδα μας συμμετέχει στις θεατρικές παραστάσεις και ενισχύεται και από συνεργάτες-επαγγελματίες ηθοποιούς. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει με μεγάλη επιτυχία τις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα: “Η μετακόμιση” (2022-2024 ), “Κάποτε στα Λεμονάδικα” (2019-2020), “το Μινόρε της Αμερικής” (2018-2019) το οποίο παίχτηκε και στην Φινλανδία στο πλαίσιο τοπικού Φεστιβάλ μετά από πρόσκληση της Ελληνικής πρεσβείας και του Συνδέσμου Ελληνικών οργανώσεων, “Όπου Γιώργος και μάλαμα” (2017-2018) και “η Νοσταλγία ενός ρεμπέτη” (2013-2017).
- Μουσικά και βιογραφικά αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Δημήτρης Γκόγκος-Μπαγιαντέρας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητσάκης, Γρηγόρης Ασίκης κλπ.) και αφιερωμάτων σε ειδικές κατηγορίες τραγουδιών πχ Κυριακάτικα πρωινά στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Φοίβου Ανωγειανάκη, Τα αποτυπώματα του ρεμπέτικου στις γειτονιές του Πειραιά, Μόρτες-μάγκες-κουτσαβάκια, Τα ρεμπέτικα τραγούδια του πολέμου και της κατοχής, κλπ.
- Συναυλίες με ρεμπέτικα και λαϊκά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν δοθεί πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, σε μουσικές σκηνές, στο ραδιόφωνο και στην κρατική τηλεόραση. Στο εξωτερικό συναυλίες μετά από πρόσκληση στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη 2015, στην Προύσα μετά από πρόσκληση της περιφέρειας της Προύσας Nilüfer 2018 και στο Ελσίνκι στη Φινλανδία το 2019. Παρουσίαση του ρεμπέτικου τραγουδιού σε σεμινάριο στην Άσσο της Τουρκίας, 22-26 Αυγούστου 2022 μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του Assos Music Camp.
- Τη Διοργάνωση του Διεθνούς σεμιναρίου-συνάντησης για το ρεμπέτικο τραγούδι (Αστικό λαϊκό τραγούδι) διάρκειας μιας εβδομάδας σε εθελοντική βάση στη Σκύρο κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου από το 2009 μέχρι σήμερα.