Αντικείμενο Ενδιαφέροντος
Προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις.
Επιτελεστικές τέχνες.
Κοινωνικές πρακτικές-
τελετουργίες-εορταστικές εκδηλώσεις.
Γνώσεις και πρακτικές που αφορούν
τη φύση και το σύμπαν.
Τεχνογνωσία που συνδέεται με
την παραδοσιακή χειροτεχνία.
Η Ε. Μ. Λ. Φιλιππούπολης, ιδρύθηκε το 1975, από απογόνους πρώτης και δεύτερης γενιάς προσφύγων από την Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία), με σκοπό την διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η ΕΜΛΦ μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει προσπαθεί να διατηρήσει τα έθιμα των προγόνων που ήρθαν πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία σε συνδυασμό με άλλες εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκδόσεις βιβλίων και σεμινάρια.
Στη Λέσχη λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων, παιδικά και εφηβικά τμήματα μουσικοκινητικής και μοντέρνου χορού και τμήματα παραδοσιακού τραγουδιού. Επίσης λειτουργεί τμήμα διαφύλαξης του στοιχείου της ΑΠΚ “Καμήλες και Ντιβιτζίδες” Οι χορευτικές ομάδες της Λέσχης συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.
Ο σύλλογος έχει τιμηθεί στο παρελθόν από την I.G.F. (International Union of Folklore Associations) με το “Χρυσό Αστέρι” (2016).
Με αίτηση του συλλόγου έχει εγγραφεί στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζίδες» όπως αυτό αναβιώνει στην Φιλιππούπολη.
Στη Λέσχη έχει οργανωθεί Μητρώο Εθελοντών και η Εθελοντική Ομάδα της έχει ενταχθεί, στις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών . Η ΕΜΛΦ είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Αν. Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης (ΠΟΣΑΡ), του Εθνικού τμήματος του CIOFF, μέλος του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπ. Πολιτισμού.
Κύριες Δράσεις/Στόχοι
- Αναβιώσεις Εθίμων από την Ανατολική Ρωμυλία
- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
- Εκδόσεις Βιβλίων
- Μαθήματα Παραδοσιακού Χορού
- Δράσεις Στήριξης των Συνανθρώπων μας (Προσφορά Ηθικής και Υλικής Βοήθειας)
Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας
Καμήλες και Ντιβιτζίδες
Έργα | Δράσεις | Προγράμματα
E-mail Επικοινωνίας: [email protected]
Μουσικοχορευτική Παράσταση “50 χρόνια ΕΜΛΦ, 50 χρόνια προσφορά στον Πολιτισμό”
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 19/01/2025
Μουσικοχορευτική παράσταση από τα τμήματα της Λέσχης μ την συμπλήρωση 50 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της. Μέσα από την ροή της παράστασης θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες δράσεις της Λέσχης στα πενήντα χρόνια της λειτουργίας της
Άγια Τριάδα 2025
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 07-09/06/2025
Τριήμερο Φεστιβάλ στην Πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας στη Φιλιππούπολη Λάρισας. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση των πατροπαράδοτων ηθών και εθίμων της Ανατολικής Ρωμυλία με την αναβίωση και συνέχιση του πανηγυριού στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (Αντριάδα) στο Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας . Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από τραγούδια, χορούς ,ήθη και έθιμα, η ανάπτυξη της ομαδικότητας, του αλληλοσεβασμού και του εθελοντισμού και της άμιλλας μεταξύ των πολιτιστικών συλλόγων.
Αναβίωση Εθίμων Ανατολικής Ρωμυλίας ¨Καμήλες και Ντιβιτζίδες”
Ημερομηνία Διεξαγωγής: 27-28/12/2025
Tην περίοδο του Δωδεκαημέρου και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης (Λάρισα) το δρώμενο της «Καμήλας και Ντιβιτζή». Το δρώμενο που θα αναβιώσει, το μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 19ου αιώνα (1906-1928). Σήμερα στην περιοχή, ζούνε απόγονοι 2ης ,3ης, 4ης και 5ης γενιάς αυτών των προσφύγων. Το δρώμενο της Καμήλας και του Ντιβιτζή στην αλησμόνητη πατρίδα, ξεκινούσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συνεχιζόταν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία του χωριού. Στην πλατεία της Φιλιππούπολης, οι παραβρισκόμενοι, θα έχουν σημαντικό ρόλο στην αναβίωση του εθίμου, διότι θα συμμετέχουν ενεργά στο δρώμενο, χορεύοντας και τραγουδώντας ή ακόμη να πάρουν μέρος ως πρωταγωνιστές του εθίμου, όπως γινόταν στα πρώτα χρόνια της τέλεσής του (εναλλαγή των προσώπων που υποδύονταν την καμήλα), ενώ αμέσως στη συνέχεια, θα στηθεί ένας μεγάλος ενιαίος χορευτικός κύκλος, σύμφωνα με την παράδοση των παππούδων μας, με την συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων και το γλέντι θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα. Η συμμετοχή του κοινού στο δρώμενο, όχι μόνο ως θεατές αλλά και ως συμμετέχοντες ενεργά σε αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη του εθίμου ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Το δρώμενο αποτελεί στοιχείο της ΑΠΚ, εγγεγραμμένο στο ευρετήρια ΑΠΚ του Υπ. Πολιτισμού