HERITΛGE

HERITΛGE

Πρωτοβουλία
για τη Διατήρηση
της Πολιτιστικής
Κληρονομιάς
Αντικείμενο Ενδιαφέροντος
Ανάπτυξη
δεξιοτήτων,
εκπαιδευτικά
προγράμματα

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό την μετεκπαίδευση των επαγγελματιών στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς σε ειδικότητες οι οποίες είναι πλέον απαραίτητες για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου τους. Από το 2016 ο οργανισμός λειτουργεί διεθνώς με τον τίτλο The Heritage Management Organization (HERITΛGE) και σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς μη κερδοσκοπικούς εταίρους και δωρητές προωθεί τους στόχους του στην διαχείριση, ανάδειξη και προστασία του υλικού, άυλου και φυσικού πολιτιστικού αποθέματος σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω μια σειράς στρατηγικά σχεδιασμένων πρωτοβουλιών και προγραμμάτων.

Όραμα
Το όραμα του οργανισμού είναι να μετατρέψει τα αγαθά του πολιτισμού της παγκόσμιας κληρονομιάς από αποσυντιθέμενα αντικείμενα μελέτης σε δυναμικές πηγές μάθησης, σε στοιχεία ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών και σε φορείς αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης. Αναγνωρίζοντας την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο HERITΛGE δεσμεύεται να αξιοποιήσει τη δυναμική αυτή ως θεμελιώδη κινητήρια δύναμη για την αυτογνωσία, τη συλλογική αντίληψη του πολιτισμού, τη μάθηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κύριες Δράσεις/Στόχοι

Οι δράσεις του οργανισμού είναι κυρίως εκπαιδευτικές/επιμορφωτικές. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει περί τα 2.000 άτομα από περισσότερες από 100 χώρες στα βασικά προγράμματα του οργανισμού, τα οποία παραδίδονται κυρίως στην αγγλική γλώσσα και απευθύνονται στους επαγγελματίες αλλά και στους εκκολαπτόμενους διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα προγράμματα και οι δράσεις του οργανισμού υπάγονται στις εξής κατηγορίες:

  1. Σεμινάρια εντατικής επιμόρφωσης ειδικών δεξιοτήτων. Οι θεματικές αφορούν δεξιότητες όπως «Στρατηγικός Σχεδιασμός», «Επικοινωνία», «Ερμηνεία», «Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού» και «Ενεργοποίηση Τοπικών Κοινωνιών». Απευθύνονται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Αρχεία και άλλους οργανισμούς διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  2. Θερινά εργαστήρια. Διαρκούν δύο έως τρεις εβδομάδες και απευθύνονται πρωτίστως σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές με θεματικές: 
    Α’) «Ψηφιακά Εργαλεία» και Β’) Ενεργοποίηση τοπικών κοινωνιών
  3. Δεκαπεντάμηνο μεταπτυχιακό στη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΜΑ in Heritage Management), με τη σύμπραξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Kent, Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρόγραμμα αυτό διακρίθηκε ως το 3ο καλύτερο μεταπτυχιακό για τις χρονιές 2018-2021 παγκοσμίως σύμφωνα με την Eduniversal  και αυτήν την περίοδο είναι σε διαδικασία σχεδιασμού νέων στρατηγικών στόχων οι οποίες να ανταποκρίνονται καλύτερα στο ταχέως αναδιαμορφωμένο σύγχρονο πλαίσιο.
  4. Προγράμματα Συμβουλευτικής Διαχείρισης. Ο οργανισμός υποστηρίζει, εκπαιδεύει και κατευθύνει επαγγελματίες του πολιτισμού στην ολοκλήρωση προγραμμάτων που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά και το σύγχρονο πολιτισμό. Πρόσφατα έργα είναι η συνεργασία με το Mellon Foundation, το KMKD στην Τουρκία, το Εθνικό Πάρκο της Τανζανίας NgoroNgoro, το φεστιβάλ Πάρου και το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος, τον Δήμο Πάρου.
  5. Διεθνή Προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και διαχείρισης πολιτιστικού αποθέματος. Ο HERITΛGE, σε συνεργασία με το BOZAR (Βέλγιο) και το Goethe Institut (Γερμανία), συμμετέχει ως ηγέτης οργανισμός στο πενταετές Ευρωπαϊκό (EuropΑid) πρόγραμμα (HerMaP) υποστήριξης του Ιράν στην ανάπτυξη του τομέα της Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αντίστοιχα τρέχει ένα πρόγραμμα με τη Γκάμπια, ενώ ανάλογες συνεργασίες αναπτύσσονται στο Μπενίν, στην Αιθιοπία, στην Τανζανία και στο Ουζμπεκιστάν. Συμμετέχει επίσης ως εταίρος στο πρόγραμμα SHIFT (MetamorphoSis of cultural Heritage Into augmented hypermedia assets For enhanced accessibiliTy and inclusion), το οποίο υποστηρίζει την υιοθέτηση στρατηγικών ψηφιακού μετασχηματισμού και την υιοθέτηση εργαλείων στις δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες (CCI), όπου η πρόοδος έχει καθυστερήσει. (HORIZON-CL2-2021-HERITAGE-01-04: Διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες).
  6. Συνέδρια και Δίκτυα. Τα συνέδρια (International HerMa Conference, HerMa HUB) απευθύνονται σε επαγγελματίες διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς και αποσκοπούν στη δικτύωση και τη διάδοση ορθών πρακτικών μέσω της ανταλλαγής ιδεών και καινοτόμων θεωρητικών και πρακτικών προσεγγίσεων. Το 2023 ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και άλλους σχετικούς φορείς η συγκρότηση του Δικτύου Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό να λειτουργήσει ως κόμβος επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει τη δυνατότητα να υλοποιούνται δράσεις για την ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων.

Εταίροι / Partners

  

Scroll to Top