Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF®

Διεθνές Συμβούλιο των Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών
Αντικείμενο Ενδιαφέροντος
Προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις.
Επιτελεστικές τέχνες.
Κοινωνικές πρακτικές-
τελετουργίες-εορταστικές εκδηλώσεις.
Τεχνογνωσία που συνδέεται
με την παραδοσιακή χειροτεχνία.
Παραδοσιακό παιχνίδι.
Παραδοσιακή φορεσιά.
Παραδοσιακός χορός.
Φεστιβάλ.

Ο CIOFF® (ΙNTERNATIONAL COUNCIL OF ORGANIZATIONS OF FOLKLORE FESTIVALS AND FOLK ART – ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ) ιδρύθηκε το 1970 στη Γαλλία και έχει Μέλη του σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσημος εταίρος (official partner) της UNESCO και διαπιστέυτηκε ως διεθνής ΜΚΟ με συμβουλευτικό ρόλο στην Επιτροπή για τη Σύμβαση (2003) για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κύρια δράση του Οργανισμού είναι η διοργάνωση Διεθνών Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και μουσικής καθώς και παραδοσιακών τεχνών. Παράλληλα τα διεθνή Φεστιβάλ CIOFF® περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις (ημερίδες, workshops, επισκέψεις, ξεναγήσεις, εκθέσεις κ.α.) ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των συμμετεχόντων ομάδων και της τοπικής κοινότητας που φιλοξενεί το Φεστιβάλ.

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® ιδρύθηκε το 1999, μετά από συζητήσεις με τον Διεθνή Οργανισμό και Φεστιβάλ στην Ελλάδα που ήδη λειτουργούσαν από τα προηγούμενα χρόνια. Με την ίδρυση του CIOFF® Ελλάδος, εντάχθηκαν στο διεθνές δίκτυο των Φεστιβάλ CIOFF® τα 5 πρώτα Φεστιβάλ σε Νάουσα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Νέα Καρβάλη και Καρδίτσα, ενώ πολιτιστικοί φορείς, σωματεία και χορευτικές ομάδες ταξίδεψαν σε διεθνή Φεστιβάλ CIOFF® σε όλο τον κόσμο. Πλέον, τα Φεστιβάλ CIOFF® στην Ελλάδα είναι 10, καθώς στα πρώτα προστέθηκαν τα Φεστιβάλ σε Σινιές Κέρκυρας, Κυπαρισσίας, Νέους Επιβάτες (2) , Σαλαμίνα, ενώ στο παρελθόν συνδέθηκαν και άλλα φεστιβάλ όπως στην Αριδαία. Τέλος, τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται με το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® και τους παραπάνω διοργανωτές και άλλα Φεστιβάλ που διοργανώνονται στην Ελλάδα με στόχο την από κοινού πρόσκληση ομάδων. Ενώ τα λοιπά Μέλη του CIOFF® Ελλάδος, αναπτύχθηκαν περαιτέρω, προστέθηκε δραστήρια ομάδα Νέων με δράσεις με πολιτιστικό περιεχόμενα (παραδοσιακά παιχνίδια, παλιά επαγγέλματα κλπ) σε συνεργασία με Φορείς και σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Έτσι η δράση του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος CIOFF® περιλαμβάνει πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα ενώ στόχος είναι η συνεχείς ανάπτυξη και συμπερίληψη επιπλέον πολιτιστικών φορέων που θα προβάλλουν μέσω των διεθνών Φεστιβάλ CIOFF® σε όλο τον κόσμο την πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου.

Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς διεργασίες του Οργανισμού, στις συζητήσεις και τα πολιτιστικά φόρουμ για τα Φεστιβάλ και την προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω αυτών, την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού και των εκφάνσεών του μέσω των Μελών και των δράσεων τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κύριες Δράσεις/Στόχοι
  • Διοργάνωση Διεθνών Φεστιβάλ CIOFF®.
  • Παράλληλες πολιτιστικές δράσεις ανάδειξης και προβολής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ημερίδες, εκθέσεις, workshops).
  • Συμπερίληψη νέων, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες και κάθε ενδιαφερόμενου χωρίς αποκλεισμούς στα Φεστιβάλ.
  • Συνεργασίες με κοινότητες άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάδειξή τους.
  • Υποστήριξη των Μελών στην υποβολή δελτίων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Έρευνα δεδομένων και προβλημάτων γύρω από τα Διεθνή Φεστιβάλ και την προβολή του λαϊκού πολιτισμού σε αυτά.
  • Δράσεις για παιδιά και νέους για την ευαισθητοποίηση τους στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
  • Δικτύωση πολιτιστικών φορέων (συλλόγων, ενώσεων, ομάδων), μουσικών και προσώπων λαϊκής τέχνης με διεθνή Φεστιβάλ CIOFFF®.
Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ: Φεστιβάλ CIOFF®

Εταίροι / Partners

  

Scroll to Top