Το Μιτάτο της Αμοργού
Αντικείμενο Ενδιαφέροντος
Γνώσεις και πρακτικές
που αφορούν τη φύση και το σύμπαν.
Προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις.
Κοινωνικές πρακτικές-
τελετουργίες-εορταστικές εκδηλώσεις.
Τεχνογνωσία που συνδέεται
με την παραδοσιακή χειροτεχνία.
Το Μιτάτο της Αμοργού δραστηριοποιείται στη διατήρηση και προώθηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Κυκλάδων. Ως μόνιμοι κάτοικοι της Αμοργού, οι ιδρυτές του αντιλήφθηκαν τις πιέσεις που ασκούνται στους φυσικούς πόρους και τον κοινωνικό ιστό των νησιών, ως αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδηγούν σε εξάντληση των υδατικών και χερσαίων πόρων σε ένα ήδη σκληρό περιβάλλον, ενώ η στροφή της τοπικής οικονομίας αλλάζει την κοινωνική και πολιτιστική δομή των νησιών.
Αναγνωρίζοντας την αξία των παραδοσιακών τεχνών και μεθόδων διαχείρισης πόρων ως βιώσιμα μέσα επιβίωσης, το Μιτάτο της Αμοργού διοργανώνει δράσεις, όπως εργαστήρια ξερολιθιάς, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση της παραδοσιακής αυτής τέχνης, εγγεγραμμένης στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το πέρασμά της στις νεότερες γενιές, καθώς και την προστασία της υλικής της έκφανσης, που δεν είναι άλλο από το μοναδικό ξερολιθικό τοπίο των Κυκλάδων.
Το Μιτάτο της Αμοργού έχει επίσης υλοποιήσει τη δράση “Η Ιστορία του Νερού”, με έμφαση στην ανάδειξη των παραδοσιακών συστημάτων διαχείρισης νερού ως έναυσμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον πολύτιμο αυτό πόρο.
Το Μιτάτο της Αμοργού συμμετέχει σε δίκτυα φορέων με παρόμοια αντικείμενο και έχει παρουσιάσει το έργο του σε πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων.
Κύριες Δράσεις/Στόχοι
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα στοιχεία της νησιωτικής φύσης και πολιτισμού, τόσο ως φόρο τιμής σε όσους πέρασαν και μας άφησαν πολύτιμη παρακαταθήκη τη γνώση τους, όσο και ως οδηγό για ένα βιώσιμο μέλλον, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας. Ο σκοπός αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από δράσεις σε τομείς όπως οι ακόλουθοι:
- Καθαρισμός και συντήρηση δικτύων μονοπατιών, συντήρηση των ξερολιθικών κατασκευών του.
- Ενδυνάμωση της τοπικής οικοτεχνίας και προϊόντων και δημιουργία επισκέψιμων χώρων πρωτογενούς παραγωγής.
- Καταγραφή της προφορικής παράδοσης, των τοπωνυμίων, καταγραφή, αναβίωση και διατήρηση τοπικών εθίμων, παιχνιδιών και άλλων δραστηριοτήτων.
- Οργάνωση και συντονισμός εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως εργαστήρια, σεμινάρια, φεστιβάλ.