Υλοποιήθηκε η Συνάντηση Ενημέρωσης στις 19/06/2024

Υλοποιήθηκε η Συνάντηση Ενημέρωσης στις 19/06/2024

Γόνιμη και Υποσχετική η Συνάντηση Διαλόγου του Δικτύου Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο ΜΕΛΜΟΦΑΚΕ

Συνάντηση διαλόγου, αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών πραγματοποίησε, με εξαιρετική επιτυχία, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, το υπό διαμόρφωση, Δίκτυο Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειαννάκης», υβριδικά (δια ζώσης και διαδικτυακά). Περισσότεροι από 70 φορείς που ασχολούνται με τη ζώσα πολιτιστική κληρονομιά, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου, που είχε οριστεί κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού (ΔΙΝΕΠΟΚ) στις 25-26/11/2023.

Η Προϊσταμένη του Μουσείου, κα Βασιλική Πολυζώη, η οποία και παραστάθηκε έγκαιρα ουσιαστικά στην πραγματοποίηση της Συνάντησης, απηύθυνε ευγενικό χαιρετισμό. Ο προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων κ. Γιάννης Δρίνης, χαιρέτησε και ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες, σε σχέση με τις ενέργειες και δράσεις της ΔΙΝΕΠΟΚ που αφορούν θέματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παρακολούθησε το σύνολο των εργασιών και αναφέρθηκε στην υποστήριξη του όλου εγχειρήματος από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ.

 Τα μέλη της Συντονιστικής Ομάδας του Δικτύου ενημέρωσαν για τα μέχρι τώρα βήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του Δικτύου, παρουσιάζοντας σκέψεις και προτάσεις για την εξέλιξη και επιτυχή ολοκλήρωσή του. Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε για το σχεδιασμό και το διαρκή εμπλουτισμό της διαδικτυακής πλατφόρμας του Δικτύου (www.livingheritage.net.gr).

Ανακοινώθηκε επίσημα και η έναρξη της Εγγραφής Μελών  στην πλατφόρμα του Δικτύου έπειτα από τη συμμετοχική διαδικασία για την οριστικοποίηση της ΦΟΡΜΑΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ, η οποία είναι πλέον προσβάσιμη από το κύριο μενού της ιστοσελίδας,  αλλά και από τη σελίδα που αφορά τα «Μέλη» του Δικτύου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος, δια ζώσης και διαδικτυακά. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το χαρακτήρα, τη διαμόρφωση και τις προοπτικές του Δικτύου, τις δυνατότητες αλληλοστήριξης, αλληλοενημέρωσης, συνεργειών μεταξύ των μελών του καθώς και επί μέρους διαδικτυώσεων (θεματικών, γεωγραφικών κλπ). Ο διάλογος εστίασε καταληκτικά στα επόμενα βήματα του Δικτύου, ιδιαίτερα σε σχέση με την προετοιμασία της 2ης Συνάντησης του Δικτύου Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το φθινόπωρο του 2024.

Η Συντονιστική Ομάδα του Δικτύου θα κωδικοποιήσει το σύνολο των τοποθετήσεων και του διαλόγου, ενημερώνοντας διεξοδικά όλους τους φορείς, για τα θέματα που ανέδειξε η Συνάντηση της 19ης Ιουνίου. Προσκαλεί, παράλληλα, το σύνολο των φορέων να στείλουν τη ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ τους στην πλατφόρμα του Δικτύου, καθώς επίσης να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για πλαισίωση των ομάδων εργασίας για την προετοιμασία της 2η Συνάντησης του Δικτύου Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τέλος, η Συντονιστική Ομάδα του Δικτύου ευχαριστεί:

  • το σύνολο των συμμετεχόντων για την ενεργή συμβολή τους στην επιτυχία της Συνάντησης.
  • τη ΔΙΝΕΠΟΚ, για την υποστήριξη και την καλή συνεργασία στην προσπάθεια της διαμόρφωσης του Δικτύου Ζώσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
  • το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης»-Κέντρο Εθνομουσικολογίας και τη Διεύθυνσή του, για την ευγενική φιλοξενία των εργασιών της Συνάντησης.
  • Ευχαριστεί, επίσης, τον οργανισμό HERITΛGE (Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς και την «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι) για την οπτικοακουστική κάλυψη και την υποστήριξη της Συνάντησης.

Εταίροι / Partners

  

Scroll to Top